Core stability
CORE STABILITY
Begin bij het begin: zorg voor stabiliteit
Stel, je wilt een huis bouwen. Waar begin je dan mee? Met het dak, met de tweede verdieping of met de inrichting? Natuurlijk denk je daar over na, je hebt immers een plan, maar je begint met… het fundament. Zo werkt het ook met sport in het algemeen en fitness in het bijzonder.
Een goede lichamelijke conditie begint met drie belangrijke componenten: gezonde voeding en dagelijks voldoende beweging in de vorm van circa 30 minuten matige tot intensieve beweging, zoals wandelen, fietsen, de trap nemen in plaats van de lift, tuinieren en je huis schoonmaken. Daarnaast is er nog iets van wezenlijk belang. Iets wat nogal eens over het hoofd wordt gezien en juist dáárdoor fysiotherapeuten handenvol werk bezorgt! Het gaat om de stabiliteit en belastbaarheid van je rug-, buik- en bekkenbodemspieren, je ‘core stability’.
Als je niet stabiel bent kun je makkelijker in de problemen komen. Dit geldt niet alleen mentaal maar ook fysiek. Aandoeningen en pijn in de rug, de nek, de schouders, het bekkenbodemgebied en de knieën ontstaan vaak door instabiliteit in het lichaam, in combinatie met een te lage belastbaarheid.
Goede houding
Een goede houding (o.a. rechtop, niet ingezakt) en stabiele en sterke rug-, buik- en bekkenbodemspieren zijn belangrijk om klachten te voorkomen. Met corestability training train je vooral de buik-, rug-, en bekkenbodemspieren. Het zijn de spieren die dírect om de wervelkolom heen zitten. Je traint ze zó dat ze als een natuurlijk spierkorset kunnen dienen en bescherming geven bij actie.
Door je rug-, buik- en bekkkenbodemspieren goed aan te spannen kun je je wervelkolom stilhouden of ‘stabiliseren’ als je vanuit je armen of benen meer kracht moet gaan zetten. Dit is nodig om je wervelkolom te beschermen als je moet tillen, maar ook als je lang moet zitten, of zoals bij fitness je arm- en je beenspieren wilt gaan trainen.
Door je rug-, buik- en bekkenbodemspieren te trainen op stabiliteit kun je veel klachten voorkomen. Pas als de stabiliteit van je core, je interne unit van rug-, buik- en bekkenbodemspieren in orde is, kun je een grotere belasting zoals zwaardere fitnessoefeningen goed aan. Stabiliteit is dus een heel belangrijke basis.
Bewegingsgevoel
Naast een sterke interne unit is ook een goed ontwikkeld lichamelijk coördinatievermogen van belang. Coördinatie betekent eigenlijk ‘bewegingsgevoel’. Het is je vermogen om bepaalde bewegingen zo precies mogelijk uit te kunnen voeren. Zonder een goede coördinatie kun niet goed stabiliseren. Je precisie kun je trainen door heel bewust naar je lichaam te luisteren en te goed voelen wat er gebeurt als je een oefening uitvoert. Als je hier vaker bewust mee bezig bent zul je merken dat bewegingen steeds beter gaan. Een ander groot voordeel van een goed ontwikkeld bewegingsgevoel is minder kans op blessures, omdat je oefeningen technisch goed kunt uitvoeren.
Core stability-oefeningen voor je rug-, buik- en bekkenbodemgebied vind je bij ClubJoy onder meer in de Clubjoy Core, Power en Yoga. Daarnaast werk je tijdens ons functionele training, UX Cross,
ook aan core stability! Uiteraard kun je ook zélf oefeningen doen in de vrije fitnessruimte, op een mat. Vraag je instructeur om begeleiding, zeker in het begin.